Tinkture ljekovitih gljiva jednostavan su i lako primjenjiv način održavanja zdravlja, ali i liječenja.

Naše pripravke radimo od gljiva, koje s poštovanjem i zahvalnošću beremo u čistim šumama Gorskog Kotara i Like. Tinkture izrađujemo metodom dvostruke ekstrakcije (maceracija u alkoholu, potom dugotrajno iskuhavanje u izvorskoj vodi), te pomno kombiniramo vrste gljiva, da bismo dobili najbolje i najsnažnije sinergijsko djelovanje.

Medicinske (ljekovite) gljive pomažu našem imunološkom sustavu u prilagodbi i odgovoru na stres – bilo na fizičkom, energetskom ili mentalno-emocionalnom nivou. Ta imunomodulirajuća aktivnost bazirana je na djelovanju beta-glukana, polisaharida koji se nalaze u staničnim stijenkama gljiva, a koji se vezuju za receptore u našim crijevima i tako aktiviraju imunološki odgovor organizma.

Na ovaj način stimuliramo proces samoliječenja, te je vremenom potrebna sve manja količina tinkture za održavanje zdravlja. Efekti liječenja medicinskim gljivama su temeljiti i dugotrajni, no potrebno ih je ipak uzimati barem par mjeseci, da bi se učinci jasnije manifestirali.

Važno je napomenuti da ipak ne bismo tinkture medicinskih gljiva preporučili djeci, trudnicama, osobama koje uzimaju imunosupresive ili antikoagulante.

Osim navedenog, konzumacija ljekovitih gljiva je sigurna i kroz dulji vremenski period, te nema poznatih nuspojava.

 

TRAMETES VERSICOLOR (puranov rep) je najproučavanija medicinska gljiva, i o njenom djelovanju postoje doista brojne studije, te se u novije vrijeme koristi kao oficijelni dio terapije onkoloških bolesnika u Kini i Japanu.

Možemo sa sigurnošću reći da doista impresivna koncentracija antioksidanata (više od 35 različitih fenola, te niz flavonoida) u ovoj prekrasnoj gljivi igra glavnu ulogu u jačanju imuniteta, smanjujući upalne procese i modulirajući zdrav odgovor organizma.

Istaknuli bismo i antimikrobnu aktivnost širokog spektra, pozitivan utjecaj na dijabetes, trombozu, reumatizam, povišene masnoće u krvi…Ne treba zaboraviti niti snažan antivirusni  (gripa, herpes, HPV), te već spomenuti antitumorski učinak, a učinak duboke i temeljite detoksikacije je ono što prvo zapazimo prilikom upotrebe ove tinkture.

Uz ova navedena djelovanja, Trametesi olakšavaju oporavak i podnošenje kirurških zahvata, smanjuju ili posve uklanjaju bol kod tumorskih bolesti, sprječavaju oštećenja izazvana citostaticima i zračenjem, istovremeno podstičući apetit i poboljšavajući opće stanje organizma.

Slično djelovanje imaju i druge gljive iz ove obitelji: Trametes hirsuta, Trametes gibosa, Trametes pubescens.

 

PIPTOPORUS BETULINUS (brezina guba) je gljiva-čuvarica našeg respiratornog trakta! Svojim kemijskim sastavom dijeli neke poveznice sa Trametesima, ali na neki način doista ima specifičan afinitet za liječenje i snaženje pluća, te cijelog gornjeg dišnog sustava – od “obične” prehlade, upale grla ili sinusa, do astme, bronhitisa – ali i teških i dugotrajnih upala pluća i tumorskih oboljenja. Brojnim studijama je potkrepljen inhibitorski učinak brezine gube na umnažanje tumorskih stanica, pa ju koristimo i u liječenju, ali i kao prevenciju.

Neophodna je bivšim i aktivnim pušačima, jer temeljito čisti pluća zagađena nikotinom i katranom, te smanjuje pojave alergija dišnog sustava.

Od davnina se čaj od osušene brezine gube koristio za podsticanje imuniteta, zbog svog antibakterijskog, protuupalnog i imunomodulirajućeg učinka. Također se u narodu koristi i kao antiparazitik i  kao sredstvo za borbu protiv različitih patogenih gljivica.

Piptoporus djeluje nježno, polako i umjereno, ali jako temeljito. I ovdje su najvažnije djelatne tvari beta-glukani (imuno-modulatori), zatim triterpeni, antibiotici, vitamini i minerali: pouzdano djeluje čak i na najotpornije bakterije i gljivice (npr. Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Candida albicans…..).

Brezova guba sadrži nukleinske kiseline koje podstiču stvaranje interferona, što znači povećanje otpornosti prema virusnim infekcijama (gripa, covid, HIV, žuta groznica, krpeljni meningoencefalitis…), uz evidentirano neuroprotektivno djelovanje.

 

GANODERMA LUCIDUM / GANODERMA APPLANATUM / GANODERMA CARNOSUM

Od preko 215 vrsta Ganodermi, u našim šumama nalazimo ove tri, iznimno ljekovite i široko poznate. Premda je Ganoderma lucidum (reishi) najpoznatija i uglavnom najcjenjenija, treba znati da, od sve tri,  Ganoderma applanatum ima najizraženija imunomodulacijska i citotoksična svojstva!!!

Kemijski sastav Ganodermi otkriva niz bioaktivnih komponenti: polisaharidi, glikopeptidi, triterpeni, proteini, lektini, nukleotidi, aminokiseline, steroli, alkaloidi…Opet možemo primjetiti da je sastav sličan onome kod Trametesa i Piptoporusa, i to je upravo razlog zašto izrađujemo mješavinu – sinergija sličnih kemijskih komponenti proizvodi znatno jači učinak, nego djelovanje samo jedne vrste!

A u spektar poznatih benefita roda Ganoderma ubrajamo: regenerativno terapijsko djelovanje u slučajevima kognitivnog opadanja, smanjenje anksioznosti, snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje, pomoć u aklimatizaciji, smanjenje/sprječavanje visinske bolesti, te antifungalno i antiinflamatorno djelovanje.

Ono po čemu je Ganoderma najpoznatija je ipak svojstvo povećanja humoralnog i staničnog imuniteta (imunomodulator), uz dokazan (in vitro i in vivo) antitumorski učinak – polisaharidi iz Ganoderme pokazuju djelovanje na staničnu liniju leukemije. Također, važna je i primjena ljekovitih svojstava ove gljive u liječenju enterovirusa 71, za koje ga do danas ne postoji službeni lijek ili cjepivo.